Szpinakowa rolada

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Schab wzbogacony o szpinak to moja propozycja na niedzielny obiadek. Do tego tradycyjnie ziemniaki, ulubiona surówka i mamy pyszne danie.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 kg schabu bez kości,
    • Ok 280-300 gram świeżego szpinaku,
    • 100 gram szynki szwarcwaldzkiej,
    • 6-7 plasterków sera żółtego,
    • Przyprawa do pieczeni,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • 1 łyżeczka majeranku,
    • Olej

Szpinakowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • osuszamy szpinak 1. Mięso myjemy i osuszamy. Gotowe rozkrawamy, tak by powstał prostokątny płat. Tak przygotowany rozbijamy. Rozbity nacieramy przyprawami. Gotowe mięso odkładamy na bok i przystępujemy do sporządzenia nadzienia.
    Szpinak myjemy i osuszamy.
  • przysmażamy szpinak 2. Osuszony przysmażamy na oleju do utraty objętości. Gotowy studzimy.
  • wykładamy szynkę i ser 3. Na przygotowany płat mięsa wykładamy warstwę szynki szwarcwaldzkiej. Na szynkę wykładamy warstwę sera żółtego.
  • wykładamy szpinak 4. Na ser wykładamy równą warstwą szpinak
  • formujemy roladę 5. Mając nałożone nadzienie mięso zwijamy w roladę. Uformowaną dodatkowo przewiązujemy dratwą.
    Gotową roladę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją w 180°C około 70 minut. W trakcie pieczenia polewamy ją wytworzonym sosem.
    Upieczoną wyjmujemy, po około 10 - 15 minutach (pozwalamy jej odpocząć) rozkrawamy i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy