Szpinakowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy. Gotowe rozkrawamy, tak by powstał prostokątny płat. Tak przygotowany rozbijamy. Rozbity nacieramy przyprawami. Gotowe mięso odkładamy na bok i przystępujemy do sporządzenia nadzienia.
Szpinak myjemy i osuszamy.
2.Osuszony przysmażamy na oleju do utraty objętości. Gotowy studzimy.
3.Na przygotowany płat mięsa wykładamy warstwę szynki szwarcwaldzkiej. Na szynkę wykładamy warstwę sera żółtego.
4.Na ser wykładamy równą warstwą szpinak
5.Mając nałożone nadzienie mięso zwijamy w roladę. Uformowaną dodatkowo przewiązujemy dratwą.
Gotową roladę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją w 180°C około 70 minut. W trakcie pieczenia polewamy ją wytworzonym sosem.
Upieczoną wyjmujemy, po około 10 - 15 minutach (pozwalamy jej odpocząć) rozkrawamy i podajemy.
Komentarze