Szpinakowe kluski

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Jestem mamą 2-letniej Emilki, która chętnie pałaszuje kluski. Porcje dla mnie i męża polewam sosem.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    marchewka
    2 op. sosu meksykańskiego (fix)
    olej do smażenia

    Kluski:
    50 dag ziemniaków
    op. mrożonego szpinaku
    25 dag mąki
    łyżka startego żółtego sera
    jajko
    sól
    gałka muszkatołowa

Szpinakowe kluski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Filety myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Wlewamy
    4 szklanki wody, dodajemy marchewkę i wsypujemy sosy. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.
  • 2. Robimy kluski: ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gnieciemy na purée, studzimy. Szpinak podgrzewamy, odparowujemy,
    studzimy. Wbijamy jajko. Mieszamy z purée, serem i mąką. Doprawiamy solą i gałką. Z masy formujemy małe kulki. Gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy z mięsem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Komentarze

Podobne przepisy