Szpinakowe naleśniki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj zapraszam na delikatne i puszyste naleśniki z dodatkiem świeżego szpinaku, który nadaje im niesamowitej i bardzo intensywnej zielonej barwy. Naleśniki są elastyczne i świetnie się zawijają. Idealnie komponują się z twarożkiem, hummusem lub wytrawnymi pastami. Gorąco polecam tę zieloną wersję naleśników, gdyż jest smaczna i bardzo pożywna :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 60 g świeżego szpinaku baby
    - 1 szklanka mleka
    - 0,5 szklanki naturalnej maślanki
    - 0,5 szklanki wody mineralnej
    - 2 jajka
    - 2 łyżki oleju
    - 1,5 łyżki cukru pudru
    - 1 szczypta soli

Szpinakowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa naleśnikowa 1. Szpinak miksujemy z mlekiem, maślanką i wodą mineralną na jednolitą, zieloną masę, a następnie wbijamy 2 jajka, dodajemy przesianą mąkę, olej, cukier puder i szczyptę soli.

    Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło "popracować".

    Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem przed pierwszą partią smażenia).

    Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z paprykowym hummusem oraz serkiem twarogowym z ziołami. Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy