Szpinakowe naleśniki z dynią i ricottą

0 (0 ocen)

Szpinakowe naleśniki na słodko, a w nich dynia Muscat z ricottą. Smakoszom przede wszystkim dyni na pewno zasmakują.

Składniki:



  • NALEŚNIKI:
    2 jajka
    1 łyżka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody
    250g szpinaku mrożonego

    NADZIENIE:
    300 g dyni Muscat
    125g serka ricotta
    1 łyżeczka miodu
    szczypta cynamonu

Szpinakowe naleśniki z dynią i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody na sitku. Jajka utrzeć z cukrem do białości i dodać pozostałe składniki. Na końcu wmieszać rozdrobniony szpinak. Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt gęste dolać wody. Usmażyć naleśniki. Dynię pokroić w kostkę i ugotować na parze lub usmażyć do miękkości. Zmiksować blenderem i wymieszać razem z ricottą, miodem i cynamonem. Tak przygotowanym nadzieniem smarować naleśniki i zwijać w rulonik. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy