szpinakowe roladki z łososia

0 (0 ocen)

  • 40 min

Roladki sa bardzo delikatne a jednocześnie charakteryzują się mocnym konkretnym smakiem.Oczywiście jak zwykle przy szpinaku obowiązuje zasada dobrego doprawienia ;-)

  • 40 min

Składniki:

  • 150 g łososia wędzonego

    1 op serka typu almette

    pieprz kolorowy (ew jak macie pieprz marynowany)

    1 op (450g) szpinaku mrożonego (bez dodatków)

    4 jaka

    4 łyzka mąki

    papryczki ostre

    sol, pieprz czosnek

    łyża masła

Szpinakowe roladki z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak podsmażyć z łyżką masła doprawić do smaku , zostawić do ostudzenia.Kiedy
    wystygnie wymieszać masę szupinkową z jakami i mąką. Masę wylać na blachę pokryta
    papierem do pieczenia i równomiernie rozlać na cienki placek.

    Piec ok 14-18 min w temperaturze 170 st. Po upieczeniu placek wyłożyć na ściereczkę
    (papierem do góry) zerwać papier a ciasto jeszcze cieple zrolować wraz ze ściereczką w
    roladę i pozostawić do ostygnięcia

    Między czasie przygotować nadzienie, Serek doprawić do smaku utrzeć na gładką masę
    dodając albo zmielony pieprz kolorowy, lub cale kulki pieprzu marynowanego).

    Upieczoną roladę rozwinąć, posmarować przygotowanym serkiem, na wierzch poukładać
    plastry wędzonego łososia a na nim ostre paryczki. Całość zawinąć ponownie w roladę,
    ciasno owinąć folia i wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Podawać z cytrynką i
    ew sosem (u mnie był to sos miodowo gorczycowy)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy