Roladki sa bardzo delikatne a jednocześnie charakteryzują się mocnym konkretnym smakiem.Oczywiście jak zwykle przy szpinaku obowiązuje zasada dobrego doprawienia ;-)
Szpinakowe roladki z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak podsmażyć z łyżką masła doprawić do smaku , zostawić do ostudzenia.Kiedy
wystygnie wymieszać masę szupinkową z jakami i mąką. Masę wylać na blachę pokryta
papierem do pieczenia i równomiernie rozlać na cienki placek.
Piec ok 14-18 min w temperaturze 170 st. Po upieczeniu placek wyłożyć na ściereczkę
(papierem do góry) zerwać papier a ciasto jeszcze cieple zrolować wraz ze ściereczką w
roladę i pozostawić do ostygnięcia
Między czasie przygotować nadzienie, Serek doprawić do smaku utrzeć na gładką masę
dodając albo zmielony pieprz kolorowy, lub cale kulki pieprzu marynowanego).
Upieczoną roladę rozwinąć, posmarować przygotowanym serkiem, na wierzch poukładać
plastry wędzonego łososia a na nim ostre paryczki. Całość zawinąć ponownie w roladę,
ciasno owinąć folia i wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Podawać z cytrynką i
ew sosem (u mnie był to sos miodowo gorczycowy)
Komentarze