Kanapka ze szpinakiem, pieczarkami i jajkiem

0 (0 ocen)

pyszne i zdrowe!

Składniki:

  • 1/2 kg szpinaku, 20 dag pieczarek, 20dag pieczonej łopaki, cebula, 3 ząbki czosnku, 10 dag parmezanu, 4 duże bułki (lub małe chlebki), 4 jajka, łyżeczka octu, oliwa, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Kanapka ze szpinakiem, pieczarkami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Szpinak umyć, cebulę i czosnek obrać, posiekać. 1/3 parmezanu pociąć w wiórki, resztę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Łopatkę pokroić w kostkę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Wrzucić pieczar¬ki i smażyć 10 min. Dołożyć szpinak, smażyć 2 min, na końcu dodać starty parmezan, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wymieszać. Z bułek ściąć wierzchy, wydrążyć, piec 5 min w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Jajka ugotować w koszulkach w osolonej wodzie z dodatkiem octu. Szpinakiem z pieczarkami napełnić bułki, nałożyć jajko, posypać wiórkami parmezanu.

Porady

Zamiast parmezanu można użyć innego ostrego sera, natomiast łopatkę można zastąpić boczkiem, który przed dodaniem należy usmażyć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy