szpinakowe zawijaski z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

szybkie i smaczne

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    450g szpinaku rozdrobnionego mrożonego
    130g sera feta
    70g pomidorów suszonych
    ząbek czosnku
    szczypta gałki muszkatołowej, soli i pieprzu

Szpinakowe zawijaski z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szpinakowe zawijaski 1. 1. Piekarnik nagrzej na 200°C z funkcją termoobiegiem. Szpinak przełóż na patelnie, podlej lekko wodą i smaż do rozmrożenia.
    2. Dodaj fetę, gałkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz.
    3. Szpinak odsącz z wody i odstaw do wystygnięcia.
    4. Pomidory pokrój w małe kawałki.
    5. Rozwiń ciasto francuskie i nałóż je masą oraz posyp pomidorami.
    6. Zawiń z dwóch stron na kształt dwóch ślimaków i pokrój całość na kawałki o szerokości ok 2cm.
    7. Całość przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz około 15 minut, aż ślimaczki się zarumienią.

    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy