SZPINAKOWO -CZOSNKOWY WIENIEC

0 (0 ocen)

Moja propozycja dla fanów szczególnie szpinaku choć nie ukrywam czosnek jest także dość wyrażny.A wszystko zamknięte w drodżowym wieńcu.

Składniki:

  • CIASTO:

    300 g mąki pszennej
    80 g mąki żytniej
    1/2 kostki margaryny
    1 łyżeczka cukru
    2łyżki kwaśnej śmietany
    2 szczypty soli
    40 g świeżych drożdży
    1 jajko

    NADZIENIE:

    1 opakowanie mrożonego szpinaku (350g)
    2 ząbki czocnku
    50 g orzechów ziemnych nie solonych
    2 łyżki rodzynek
    1 łyżka parmezanu

    MASŁO CZOSNKOWE:

    2 łyżki masła klarowanego
    2 ząbki czosnku

    DODATKOWO

    Można posypać parmezanem.

Szpinakowo -czosnkowy wieniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wieniec drożdżowy. 1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Odstaiwamy w ciepłe miejsce na 30 min
  • 2. Szpinak wrzucamy do garnka, dodajemy czosnek i nie dolewając wody tylko 1 łyżkę ojeju rozmrażając gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Msało klarowane i czosnek wrzucamy do kubeczka i delikatnie stapiamy.
  • 4. Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkowujemy na grubość ok 4 mm.
  • wieniec szpinakowy. 5. Ciasto smarujemy masłem czosnkowym a następnie nakładamy farsz szpinakowy.
  • wieniec drożdżowy. 6. Farsz posypujemy rodzynkami, orzechami i parmezanem.
  • wieniec drożdżowy. 7. Całość zwijamy jak roladę, którą potem przekrawamy wzdłuż na dwie części i zaplatamy.
  • 8. Całość zwijamy w wieniec i wkładamy do okrągłej formy, którą wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  • wieniec drożdżowy.. 9. Pieczemy w tem. 180*C przez ok 50-60 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy