Drobiowe kotleciki z dodatkiem szpinaku to idealny pomysł na szybki obiad. Do tego młode ziemniaki, zielona sałata i mamy pyszne danie.
Polecam jako alternatywę dla tradycyjnego fileta drobiowego.
60 min
Dla 6 osób
Składniki:
Składniki na około 12 sztuk:
• 1 duży podwójny filet z kurczaka,
• 200 gram świeżych liści szpinaku,
• 2 ząbki czosnku,
• Sól do smaku,
• Pieprz do smaku,
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
• 1 duże jajko,
• Olej do smażenia,
Szpinakowo- drobiowe kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście szpinaku przepłukujemy i osuszamy.
2.Tak przygotowane przysmażamy na niewielkiej ilości oleju do utraty objętości. Gotowy zdejmujemy z ognia i studzimy.
3.Między czasie umyty i osuszony filet kroimy w drobną kostkę. Do pokrojonego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Składniki mieszamy.
4.Przestudzony szpinak, jajko oraz mąkę dodajemy do mięsa.
5.Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.
6.Na patelni rozgrzewamy olej. Z przygotowanej masy wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki. Uformowane wykładamy na rozgrzany tłuszcz. Kotleciki smażymy z dwóch stron do miękkości. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Komentarze