Szpinakowo- drobiowe kotleciki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Drobiowe kotleciki z dodatkiem szpinaku to idealny pomysł na szybki obiad. Do tego młode ziemniaki, zielona sałata i mamy pyszne danie.
Polecam jako alternatywę dla tradycyjnego fileta drobiowego.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki na około 12 sztuk:
    • 1 duży podwójny filet z kurczaka,
    • 200 gram świeżych liści szpinaku,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Sól do smaku,
    • Pieprz do smaku,
    • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 1 duże jajko,
    • Olej do smażenia,

Szpinakowo- drobiowe kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krojenie szpinaku przed przysmażeniem 1. Liście szpinaku przepłukujemy i osuszamy.
  • przysmażanie szpinaku 2. Tak przygotowane przysmażamy na niewielkiej ilości oleju do utraty objętości. Gotowy zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • przyprawianie mięsa 3. Między czasie umyty i osuszony filet kroimy w drobną kostkę. Do pokrojonego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Składniki mieszamy.
  • łączenie składników 4. Przestudzony szpinak, jajko oraz mąkę dodajemy do mięsa.
  • gotowa masa 5. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.
  • smażenie 6. Na patelni rozgrzewamy olej. Z przygotowanej masy wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki. Uformowane wykładamy na rozgrzany tłuszcz. Kotleciki smażymy z dwóch stron do miękkości. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy