Szpinakowy makaron z papryką

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Syty i pożywny posiłek.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka (pszenna): 25 dekagramów
    - jajka: 2 sztuki
    - szpinak mrożony: 15 dekagramów
    - sól: 2 szczypty

    - pieczarki (pokrojone w kostke): 25 dekagramów
    - papryka czerwona ((mała )pokrojona w kostkę): 1 sztuka
    - papryka zielona ((mała)krojona w kostkę): 1 sztuka
    - boczek (wędzony pokrojony w kostkę): 25 dekagramów
    - cebula czerwona ((mała)drobno pokrojona): 1 sztuka
    - sól: 3 szczypty
    - pieprz czarny mielony: 1 szczypta

Szpinakowy makaron z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak odparować. Z mąki, jajek i przestudzonego szpinaku zagnieść ciasto. Rozwałkować na 2 cienkie placki. Pokroić na 0,5 cm. paski. Ugotować w osolonej wodzie(al dente).
  • 2. Warzywa umyć i oczyścić. Pokroić wszystko w drobną kostkę. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię podsmażając dokładamy pieczarki. Następnie pokrojoną cebulę, podsmażamy i dodajemy paprykę zieloną i czerwoną. Podsmażamy jeszcze 5 minut. Mieszamy wszystko z makaronem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy