Szpinakowy ryż

0 (0 ocen)

  • 30 min

Świetnie sprawdzi się jako smaczny dodatek do wielu potraw oraz jako samodzielne danie na szybko.

  • 30 min

Składniki:

  • -4 torebki ryżu
    -100 g mrożonego szpinaku
    -1/2 łyżki serka mascarpone
    -1 łyżeczka śmietany 18%
    -1 niewielki ząbek czosnku
    -sól i pieprz
    -oliwa do smażenia

Szpinakowy ryż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, tak aby był ugotowany al'dente. "(około 10-12 minut). Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy.
  • 2. Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną oliwą. Przykrywamy i rozmrażamy na bardzo wolnym ogniu. Gdy się rozmrozi dodajemy śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy z serkiem mascarpone. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy aby całkowicie pokrył się szpinakiem. Smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy