Szarlotka cappuccino z pianką

0 (0 ocen)

Szarlotka to ulubione ciasto mojej córki. Ta wersja smakuje jej wyjątkowo.

Składniki:

  • forma śr 24 cm:
    kruche:
    2 i pół szklanki mąki
    3 żółtka
    3 łyżki cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    150 g roztopionego masła
    dodatkowo:
    kg jabłek
    3 łyżki kawy cappuccino
    łyżeczka cynamonu
    3 białka
    3-4 łyżki cukru
    cukier puder do posypania

Szarlotka cappuccino z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto łączymy, dokładnie wyrabiamy. Dzielimy na dwie części większą i mniejszą. Tą drugą wkładamy do lodówki.
  • 2. Wylepiamy tortownicę ciastem.
  • 3. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tartce o grubych oczkach. Odstawiamy lekko obsypując cukrem, żeby puściły sok, który odlewamy. Dodajemy kawę i cynamon, mieszamy. Jabłka układamy na cieście.
  • 4. Z białek i cukru ubijamy pianę, którą wylewamy na jabłka. Na wierzchu ścieramy na tartce pozostałą część ciasta.
  • 5. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach C. Ostudzona szarlotkę oprószamy pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy