Szwajcarski tatar

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tatar podawany jest w wielu krajach, każdy lubi z innymi dodatkami, ale najważniejsze żeby wszystko było drobno posiekane. Ja dziś proponuję szwajcarski tatar, bardzo różni się w smaku od naszego tradycyjnego ale jest wart spróbowania.

  • 30 min

Składniki:

  • - 500 g polędwicy wołowej
    - 2 łyżki kaparów
    - 1 średnia cebula
    - 1/2 pęczka natki pietruszki
    - 6-8 korniszonów

    Sos:

    - 2 łyżki musztardy
    - 2 łyżki majonezu
    - 2 łyżki ketchupu
    - kilka kropli tabasco
    - kilka kropel sosu worcester
    - 1 łyżka koniaku
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 1 łyżeczka oleju rzepakowego
    - 2 żółtka
    - sól
    - pieprz

Szwajcarski tatar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwice mielimy w maszynce. Kapary, natkę pietruszki, cebulę i korniszony bardzo drobno siekamy.
    Do miski wlewamy musztardę, majonez i ketchup, mieszamy, dodajemy żółtko, tabasco i sos worcester, ponownie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy pozostałe składniki, koniak, sok z cytryny i olej rzepakowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mięso przekładamy małymi porcjami do sosu jednocześnie dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy poszatkowane warzywa i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Podajemy z tostami.

Komentarze

Podobne przepisy