Tatar podawany jest w wielu krajach, każdy lubi z innymi dodatkami, ale najważniejsze żeby wszystko było drobno posiekane. Ja dziś proponuję szwajcarski tatar, bardzo różni się w smaku od naszego tradycyjnego ale jest wart spróbowania.
Szwajcarski tatar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwice mielimy w maszynce. Kapary, natkę pietruszki, cebulę i korniszony bardzo drobno siekamy.
Do miski wlewamy musztardę, majonez i ketchup, mieszamy, dodajemy żółtko, tabasco i sos worcester, ponownie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy pozostałe składniki, koniak, sok z cytryny i olej rzepakowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mięso przekładamy małymi porcjami do sosu jednocześnie dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy poszatkowane warzywa i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Podajemy z tostami.
Komentarze