Szybka piramida ajerkoniakowa

0 (0 ocen)

To prosty przepis jak przyjąć niespodziewanych gości, ponieważ nie zajmie Ci to więcej niż 1 godzinę. Albo zrobić przyjemność mężowi i w kilka chwil wyczarować dla niego takie cudo.

Składniki:

  • Na biszkopt:
    6 jaj,
    3/4 szklanki cukru,
    1 i1/2 szklanki mąki,
    opakowanie cukru waniliowego,
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    szczypta soli,

    Sok z 1 cytryny do nasączenia

    Na krem:
    300 ml. mleka
    krem ajerkoniakowy Delecta

Szybka piramida ajerkoniakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Partiami wsypywać cukier i cukier waniliowy.Ubijać do rozpuszczenia cukru.Do masy białkowej dodawać po jednym żółtku. Następnie delikatnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
    Piec 15- 20 min w temp. 170 stopni.
    Wymiary blach to: 36 na 26.
    Biszkopt wystudzić.
  • Biszkopt cd. 2. Biszkopt przekroić na 4 pasy ( pasy powinny być różnej szerokości aby po złożeniu otrzymać piramidę) i nasączyć sokiem z cytryny.
  • Krem 3. Krem: Zimne mleko zmiksować na najwyższych obrotach z krem ajerkoniakowym Delecta ok 3 min.
  • Przekładanie ciasta 4. Partiami nakładać krem. Piramidę udekorować pozostałym kremem.

Porady

Ja upiekłam biszkopt z połowy porcji, ponieważ nie potrzebowałam dużej ilości ciasta. Gotowe ciasto posypałam maczkiem dekoracyjnym waniliowo- kakaowym, ale można użyć też ulubionych owoców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy