Szybki bigos z młodej kapusty

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 1 osoby

w sezonie taki bigosik zawsze gości na moim stole

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    2 marchewki
    1 cebula
    1 pęczek koperku
    1 puszka pomidorów
    2 gałązki lubczyku
    3 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    ocet do smaku
    cukier do smaku

Szybki bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić i poszatkować. Przełożyć do garnka i zalać wodą do poziomu kapusty.
    Marchewki obrać, pokroić w plastry. Dodać do kapusty razem z łyżeczką soli, lubczykiem, liściem laurowym i zielem angielskim.
    Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 20 minut.
    Z ugotowanej kapusty odlać 3/4 wody.
    Dodać połowę posiekanego koperku, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone pomidory razem z zalewą. Wymieszać.
    Dusić razem 5 minut.
    Na końcu doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.
    Podawać posypane posiekanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy