Szybki deser na bazie bitej śmietany i słomki ptysiowej

0 (0 ocen)

  • 10 min

Taki deser jest idealnym rozwiązaniem, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego lub nawet w przypadku wizyty niespodziewanych gości. Możecie go urozmaicić ulubionymi owocami, albo bakaliami.

  • 10 min

Składniki:

  • (1 duża lub 2 mniejsze porcje)
    200 ml śmietanki 30-36%
    2 łyżki czekolady w proszku (*)
    Dodatkowo:
    słomka ptysiowa z cukrem

Szybki deser na bazie bitej śmietany i słomki ptysiowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1klkixl 1. Śmietankę ubić na sztywno - pod koniec dodając czekoladę w proszku.
  • image-1ufelvm 2. Na dnie naczynia, w którym będzie podawany deser - należy umieścić warstwę pokruszonej (przełamanej na 4 części) słomki ptysiowej.
    Następnie wyłożyć warstwę bitej śmietany, ponownie pokruszoną słomkę i na końcu kremówkę.
    Całość udekorować wg uznania.
  • 3. Deser można podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce.
    (Ja wybieram drugą opcję, ponieważ wtedy krem jest smaczniejszy, a słomka w zależności od odstania - chrupiąca lub mięciutka.)

Porady

(*) Jeśli posiadacie czekoladę w granulkach - najlepiej ją zmielić (na miał) w młynku do kawy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy