Szybki i efektowny deser z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealny przepis na szybki deser dla niespodziewanych gości

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 jajko
    gruby cukier do posypania

    Krem:
    2 żółtka
    1/2 kostki masła
    2 szklanki mleka
    1/3 szklanki mąki
    pół laski wanilii
    1/2 szklanki cukru pudru

    1/2 szklanki śmietanki 30%

    Ulubione owoce

Szybki i efektowny deser z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto podziel na kwadraty o wymiarach 10 x 10 cm. Posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp grubym cukrem i upiecz według przepisu na opakowaniu.
    Przygotowane ciastka odstaw do wystygnięcia.
  • 2. W trakcie pieczenia ciastek przygotuj krem.

    Utrzyj żółtka z cukrem pudrem i mąką. Stopniowo dodaj 1/2 szklanki mleka nie przerywając mieszania.
    Pozostałe mleko (1 i 1/2 szklanki) podgrzej z miąższem wanilii, dodaj masło. Nie gotuj! Do ciepłego mleka dodaj masę żółtek. Mieszaj intensywnie aż krem zgęstnieje. Gdy krem osiągnie pożądaną konsystencję (jak bardzo gęsty budyń), przykryj pokrywką i odstaw do wystygnięcia.
  • 3. Na ostudzone francuskie kwadraciki wyłóż krem, ozdób ubitą śmietanką i posyp ulubionymi owocami.

Porady

Jeśli w twoim kremie pojawiły się gródki przetrzyj go przez drobne sitko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy