Szybki i efektowny deser z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto podziel na kwadraty o wymiarach 10 x 10 cm. Posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp grubym cukrem i upiecz według przepisu na opakowaniu.
Przygotowane ciastka odstaw do wystygnięcia.
2.W trakcie pieczenia ciastek przygotuj krem.
Utrzyj żółtka z cukrem pudrem i mąką. Stopniowo dodaj 1/2 szklanki mleka nie przerywając mieszania.
Pozostałe mleko (1 i 1/2 szklanki) podgrzej z miąższem wanilii, dodaj masło. Nie gotuj! Do ciepłego mleka dodaj masę żółtek. Mieszaj intensywnie aż krem zgęstnieje. Gdy krem osiągnie pożądaną konsystencję (jak bardzo gęsty budyń), przykryj pokrywką i odstaw do wystygnięcia.
Komentarze