Szybki tort cekoladowo-wiśniowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tort wyglądaokazale, smakuje wyśmienicie i jest prosty w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia- idealny na lato

  • 30 min

Składniki:

  • 3 gotowe blaty tortowe czekoladowe
    ok 700ml śmietany 30 lub 36%
    4 łyżki cukru
    3 śmietan-fixy
    1 słoik domnowej konfitury wiśniowej, ewent. dżem wiśniowy
    1 mała puszka masy krówkowej
    pół szkl. słodkiej herbaty do nasączania

    Polewa czekoladowa:
    2 łyżki kakao
    2 łyżki wody
    2 łyzki cukru
    2 łyżki margaryny

Szybki tort cekoladowo-wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Smietanę schładzamy, ubijamy chwilę, dodajemy śmietan fixy i cukier i ubijamy dalej aż smietana będzie sztywna.
    Blaty nasączamy słodką herbatą.
    Na 1 blat wykładamy 2 łyżki konfitury i 3 łyżki ubitej śmietany.
    Przykrywmy 2 blatem, dodajemy 3-4 łyżkimasy krówkowej i 3łyżki bitej smietany. Przykrywamy 3 blatem, nakładamy resztę śmietany- mozna tez ozdobić boki tortu. Dekorujemy pozostałą konfiturą.
    Tort schładzamy.
    Przygotowujemy polewę: wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i mieszając rozpuszczamy (nie zagotowujemy).
    Polewamy tort i ponownie schładzamy.

Porady

Polewę można użyć gotową. Tort można zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy