forma o średnicy 18 cm
porcja na 1 biszkopt, (składniki podwajamy na 2 biszkopty):
3 jajka XL
1/2 szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
łyżka mąki ziemniaczane
łyżeczka proszku
masa 1:
330 ml śmietany 30%
szklanka pudru
łyżka żelatyny
5 łyżek wrzątku
masa2:
2 budynie śmietankowe
2,5 szklanki soku jagodowego
3 łyżki cukru
dodatkowo:
330 ml śmietanki 30% do obłożenia
kilka brzoskwiń z puszki plus sok z nich
ryż preparowany
mały słoik powideł śliwkowych
Szybki tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z cukrem i solą na puch. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Mąki mieszamy z proszkiem, dodajemy po łyżce. Masę przelewamy do natłuszczonej blaszki, upuszczamy na podłogę z 30 centymetrów( w ten sposób pozbędziemy się pęcherzyków powietrza), pieczemy ok 30 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika znów upuszczamy , przecinamy na dwie połówki.
Tak pieczemy dwa biszkopty, i przecinamy na pół, żeby wyszły 4 blaty. Nasączamy sokiem z brzoskwiń.
2.Śmietanę ubijamy z pudrem. Żelatynę roztapiamy we wrzątku, dodajemy. Smarujemy jeden blat, na nim układamy brzoskwinie pokrojone w drobne kawałki , przykrywamy blatem. Smarujemy ostudzoną masą budyniową. (Budyń gotujemy na soku z dodatkiem cukru. ) Przykrywamy kolejnym blatem. Następnie smarujemy powidłami, przykrywamy ostatnim biszkoptem.
3.Całość smarujemy ubitą śmietaną z pudrem. Obsypujemy ryżem preparowanym.
Komentarze