Szybkie ciasto z rabarbarem

0 (0 ocen)

Mało skomplikowane, szybkie i smaczne.

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki
    100 g masła
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka ekstraktu wanilii

    400 g rabarbaru
    3 łyżki cukru brązowego
    3 łyżki bułki tartej
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 galaretka cytrynowa

    1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta
    cukier puder do posypania

    Tortownica; 22 cm

Szybkie ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło włożyć do miski, dodać jajka, cukier i wanilię. Wymieszać łyżką. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać łyżką.
  • 2. Wstawić ciasto do lodówki na czas przygotowania rabarbaru.
  • 3. Rabarbar obrać i pokroić, dodać cukier, cynamon, bułkę i suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać.
  • 4. 2/3 ciasta włożyć do tortownicy i wylepić dno i boki na wysokość 4 cm. Ciasto jest bardzo miękkie, żeby się nie lepiło, lekko oprószyć mąką.
  • 5. Ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć rabarbar. Zmoczyć dłonie w zimnej wodzie, urywać kawałki pozostałego ciasta i przykryć rabarbar.
  • 6. Wstawić do piekarnika na dolną półkę i piec 40 - 45 minut w temp. 190 stopni. Zimne ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Nadzienie musi całkiem zastygnąć. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy