Rafaello z krakersów

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zawsze, gdy pytam jakie ciasto mam upiec dla gości lub na jakąś okazję, każdy z moich domowników stawia na Rafaello z krakersów ! :) Ciasto jest naprawdę pyszne i łatwe w przygotowaniu. Na pewno posmakuje każdemu kto uwielbia ciasta :)

  • 30 min

Składniki:

  • *jedno duże opakowanie krakersów
    *250g wiórek kokosowych
    *cukier waniliowy
    *pół litra mleka
    *250g masla lub margaryny
    *3/4 szklanki cukru
    *2 żółtka
    *2 płaskie łyżki mąki pszennej
    *2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego

Rafaello z krakersów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do żółtek dodajemy 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy i ubijamy na kremową masę.
    Następnie dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka i miksujemy na średnich obrotach.Pozostałe mleko gotujemy z resztą cukru, dodajemy ubite żółtka wymieszane z mąką, dokładnie mieszamy i gotujemy ciągle mieszając (gotujemy jak budyń).Masę gotujemy przez około 1 minutę, jak masa będzie gotowa najlepiej wystawić przez okno lub położyć na ziemię w chłodnym miejscu, aż ostygnie. Następnie ucieramy masło mikserem przez około 4 minuty, które dodajemy do ostygniętej masy i ucieramy mikserem :) Na koniec dodajemy 150g wiórek i mieszamy.Formę o wymiarach 20x20 wyłożyć papierem do pieczenia,równomiernie układamy krakersy i smarujemy 1/3 kremu kokosowego. Na krem układamy krakersy, następnie znów krem kokosowy i postępujemy tak, aż do wyczerpania składników . Wierz posypujemy resztą wiórek kokosowych i wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Smacznego :)

Porady

Ciasto najlepiej smakuje z owocami oraz kawą mrożoną :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy