Szybkie pierniczki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis na pierniczki dostałam od znajomej i od razu stał się ulubionym smakołykiem całej rodziny.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    (na około 55 pierniczków)
    300 g mąki pszennej
    100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
    2 duże jajka
    13 dag cukru
    10 dag roztopionego masła
    10 dag miodu
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej


    Polewa czekoladowa:
    12 dag margaryny lub masła
    pół szklanki cukru
    3 łyżki kakao

Szybkie pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka:
    Suche składniki wymieszać razem, w innym wymieszać roztopione masło i miód. Połączyć suche i "mokre" składniki, dodać jajka, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, więc można dodać odrobinę mąki.
  • 2. Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 4 milimetrów. Wykrojone pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Po schłodzeniu pierniczki można udekorować gotową polewą lub lukrem.
  • 3. Polewa:
    Margarynę rozpuścić, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia, po czym wsypać kakao. Wciąż gotując energicznie mieszać, aż masa stanie się jednolita i aksamitna, po czym zdjąć z gazu i ostudzić.
    Pierniczki najlepiej polewać ciepłą jeszcze masą, ponieważ polewa ma tendencję do szybkiego zastygania.

Komentarze

Podobne przepisy