Przepis na pierniczki dostałam od znajomej i od razu stał się ulubionym smakołykiem całej rodziny.
20 min
Składniki:
Ciasto:
(na około 55 pierniczków)
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 duże jajka
13 dag cukru
10 dag roztopionego masła
10 dag miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa czekoladowa:
12 dag margaryny lub masła
pół szklanki cukru
3 łyżki kakao
Szybkie pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka:
Suche składniki wymieszać razem, w innym wymieszać roztopione masło i miód. Połączyć suche i "mokre" składniki, dodać jajka, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, więc można dodać odrobinę mąki.
2.Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 4 milimetrów. Wykrojone pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Po schłodzeniu pierniczki można udekorować gotową polewą lub lukrem.
3.Polewa:
Margarynę rozpuścić, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia, po czym wsypać kakao. Wciąż gotując energicznie mieszać, aż masa stanie się jednolita i aksamitna, po czym zdjąć z gazu i ostudzić.
Pierniczki najlepiej polewać ciepłą jeszcze masą, ponieważ polewa ma tendencję do szybkiego zastygania.
Komentarze