Szyneczka na kanapki

0 (0 ocen)

Samodzielnie zrobione mięsko dobre z chlebkiem jak również jako dodatek do różnego rodzaju sałatek

Składniki:

  • 1 kg. szynki wieprzowej
    15 gr. soli peklującej
    przyprawy : sól, 5 kulek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 10 ziarenek pieprzu

Szyneczka na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą peklującą. Odstawić w chłodne miejsce na ok.24 godz. Włożyć do garnka zalać wodą 3 cm. powyżej mięsa, dodać przyprawy, zagotować. Dosolić do smaku. Zmniejszyć ogień, żeby woda "pykała" i gotować ok. godziny.

Porady

Jeśli mamy grubszy kawałek mięsa rozpuszczamy odrobinę soli peklującej w odrobinie ciepłej wody i strzykawką nastrzykujemy mięso. Robimy to przy nacieraniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (147 ocen)

Szyneczka domowa z szynkowara

4.91 (221 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab peklowany pieczony (domowa wędlina)