Szynka dobrze przyprawiona

0 (0 ocen)

Szynka jest dobrze nasączona winem, pikantna i ma pyszną chrupiącą skórkę...

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości,
    szkl. czerwonego wina,
    sól morska,
    pieprz kolorowy w młynku,
    pieprz młotkowany z kolendrą,
    łyżeczka gorczycy,
    2 ząbki czosnku,
    1/2 łyżeczki majeranku,
    1/2 łyżeczki rozmarynu,
    3 rozgniecione kulki ziela angielskiego.

Szynka dobrze przyprawiona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę umyć, osuszyć, posmarować rozgniecionym czosnkiem, obficie oprószyć solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Zalać winem, zamknąć i wstawić na całą noc do lodówki. następnego dnia szynkę wyjąć z zalewy, włożyć do rękawa do pieczenia i piec ok. 1,5godz w temp. 180st. Następnie rękaw rozciąć i piec jeszcze ok. 30-40 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.7 (258 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szynka peklowana (szynkowar)