Szynka domowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo zdrowa domowa szynka bez konserwantów. Nie jest różowa jak te sklepowe, które zawierają saletrę i inne polepszacze. Jest szara, krucha i aromatyczna. Jeśli znudzi się na zimno, to po podgrzaniu idealnie nadaje się na obiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • • szynka wieprzowa ok. 1,5 kg
    • 2 cebule
    • po 8 ziaren jałowca i ziela angielskiego
    • 5 liści laurowych
    • 1 łyżka soli
    Marynata
    • 3/4 szklanki soku jabłkowego
    • 3 łyżki miodu
    • 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu

Szynka domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Szynkę obwiązać sznurkiem aby nadać jej ładny "szynkowy" kształt.
    • Szynkę zalać wodą, dodać cebulę pokrojoną na ćwiartki, przyprawy, posolić i zagotować wodę.
    • Zmniejszyć ogień, aby woda tylko delikatnie mrugała, i gotować szynkę 2,5 godziny.
    • Pozostawić szynkę w wywarze do wystygnięcia.
    • Sok jabłkowy, miód i pieprz dokładnie wymieszać lekko podgrzewając.
    • Szynkę polać marynatą i ułożyć w formie do pieczenia.
    • Piec w temp. 200 st.C przez 30 minut, podlewając marynatą.
    • Kroić po wystudzeniu i zdjęciu sznurka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy