Szynka duszona w cydrze z dyniowymi placuszkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Szynka duszona w cydrze jest wyjątkowo smaczna i miękka. Po prostu rozpływa się w ustach.

  • 45 min

Składniki:


  • 4 kotlety z szynki (po 2 cm grubości)
    cebula
    łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    250 ml cydru lubelskiego
    500 ml bulionu warzywnego
    liść laurowy
    ziele angielskie
    czubryca
    sól ,pieprz
    Placki z dyni:
    1 kg miąższu z dyni
    zioła prowansalskie
    jajko
    mąka
    cebula
    sól ,pieprz
    olej do smażenia

Szynka duszona w cydrze z dyniowymi placuszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety z szynki oprószamy solą oraz pieprzem ,obtaczamy w mące i smażymy po minucie z obu stron. W rondlu ,na maśle ,szklimy posiekaną cebulę i pokrojony czosnek. Zalewamy cydrem i bulionem ,dodajemy liść laurowy ,ziele angielskie ,łyżeczkę czubrycy i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i wkładamy podsmażone mięso. Dusimy pod przykryciem około 30 min. Do smaku sos doprawiamy solą i pieprzem (sos można zredukować do uzyskania ulubionej gęstości lub zaprawić zasmażką).

    W czasie gdy mięso dusi się ,przygotowujemy placki z dyni.

    Dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wbijamy jajko ,dodajemy zioła prowansalskie ,posiekaną cebulę ,sól ,pieprz i mąkę (ciasto musi być lekko lejące) ,dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy