Szynka duszona w sosie z jabłek

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pomysł na takie połączenie smaków zrodził się, gdy nie miałam pomysłu jak przyrządzić szynkę. Akurat miałam jabłka w domu, dlatego postanowiłam spróbować takiego połączenia z czego wyszło delikatne i aromatyczne mięso:)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    900 g szynki surowej
    240 g cebuli
    300 g jabłek
    ½ l gorącej wody
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka soli
    pieprz czarny mielony
    garść świeżych liści lubczyku
    olej do smażenia
    kostka mięsna
    do zaciągnięcia: 1/3 szklanki ziemnej wody + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Szynka duszona w sosie z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do większego garnka. Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy w większą kostkę, dodajemy do cebuli.
  • 2. Szynkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę.
  • 3. W misce mieszamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, sól i pieprz, wrzucamy pokrojone mięso i dokładnie mieszamy, następnie obsmażamy (z każdej strony) na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
  • 4. Przekładamy do garnka z cebulą, wlewamy ½ litra gorącej wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 55 minut (od czasu do czasu mieszając).
  • 5. Następnie dodajemy kostkę mięsną, zaciągamy zimną wodą wymieszaną z mąką ziemniaczaną, przyprawiamy pieprzem i solą jeśli potrzeba i dusimy jeszcze 10 minut.
  • 6. Na samym końcu dodajemy porwany na kawałki lubczyk.

Porady

Podajemy np. z ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną surówką czy jarzynką:)

Komentarze

Podobne przepisy