Szynka duszona z batatami

0 (0 ocen)

Bataty szybko się rozgotowują tworząc smakowity sos :)

Składniki:

  • 0,5 kg szynki wieprzowej
    3 średnie bataty
    2 cebule
    sól, pieprz
    jałowiec mielony
    sos piri-piri
    1 łyżka musztardy francuskiej
    zioła prowansalskie
    słodka papryka

Szynka duszona z batatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę pokroić w kostkę i obsypać przyprawami, skropić sosem piri-piri i wymieszać z musztardą. Cebulę pokroić i piórka i zeszklić w rondlu na rozgrzanym oleju. Dodać mięso i obsmażyć. Całość podlać wodą i dusić do miękkości mięsa.
  • 2. Bataty obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i dusić aż zmiękną. Doprawić do smaku. Sos można zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 1/4 szklanki wody. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy