Kiedy dzieciaki nie chcą jeść warzyw, szukam sposobu by przemycić je do ich diety w innej postaci.
60 min
Składniki:
- 1 kg szynki
- 750 g gram mieszanki warzy mrożonej (ja używam takiej, która zawiera: marchewkę, fasole szparagowa, paprykę, brokuł i kukurydzę)
- 2 małe lub jedna duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 10 pieczarek
- pomidory krojone w puszce
- sól, papryka ostra w proszku
- mąka
Szynka duszona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojoną w grubą kostkę szynkę przyprawiam solą i papryką ostrą, następnie obtaczam kawałki w mace i smażę na dobrze rozgrzanym tłuszczu, az szynka będzie zrumieniona. Dodaję cebulę, czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusze pod przykryciem ok 10 min. Po tym czasie dodaję mieszankę warzyw. Duszę kolejne 30 min. na koniec wlewam pokrojone pomidory w puszce i gotuję powstały sos jeszcze 10 min. Doprawiam do smaku solą i papryką. Podaję z ziemniakami, ryżem lub kaszą (jaglaną lub jęczmienną).
Komentarze