szynka duszona z warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kiedy dzieciaki nie chcą jeść warzyw, szukam sposobu by przemycić je do ich diety w innej postaci.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 kg szynki
    - 750 g gram mieszanki warzy mrożonej (ja używam takiej, która zawiera: marchewkę, fasole szparagowa, paprykę, brokuł i kukurydzę)
    - 2 małe lub jedna duża cebula
    - 3 ząbki czosnku
    - 10 pieczarek
    - pomidory krojone w puszce
    - sól, papryka ostra w proszku
    - mąka

Szynka duszona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojoną w grubą kostkę szynkę przyprawiam solą i papryką ostrą, następnie obtaczam kawałki w mace i smażę na dobrze rozgrzanym tłuszczu, az szynka będzie zrumieniona. Dodaję cebulę, czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusze pod przykryciem ok 10 min. Po tym czasie dodaję mieszankę warzyw. Duszę kolejne 30 min. na koniec wlewam pokrojone pomidory w puszce i gotuję powstały sos jeszcze 10 min. Doprawiam do smaku solą i papryką. Podaję z ziemniakami, ryżem lub kaszą (jaglaną lub jęczmienną).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy