Szynka świąteczna

0 (0 ocen)

jeśli lubicie zapach kojarzący się ze świętami Bożego Narodzenia to ta szyneczka jest idealna dla Was

Składniki:

  • - 1,2 kg szynki wieprzowej
    - goździki
    - 1 duża pomarańcz
    - 1 duża cytryna
    - 50-100 ml wina czerwonego wytrawnego
    - 2 łyżki oleju orzechowego

Szynka świąteczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę dokładnie myjemy, osuszamy i na całej powierzchni wciskamy w mięso goździki. Dalej dokładnie nacieramy olejem orzechowym. Następnie kroimy w średnie plastry cytrynę i pomarańczę i obkładamy nimi mięso w naczyniu - z każdej strony. Polewamy czerwonym winem po całej objętości mięsa. Naczynie przykrywamy albo ceramicznym innym naczyniem ( np talerzem) albo przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do zimnego pomieszczenia na co najmniej dobę - im dłużej tym lepiej. Ja marynowałam 36 godzin. W ciagu marynowania co 12 godzin warto przewracać mięso na drugą stronę, żeby się dobrze zamarynowało.
    Po zakończeniu marynowania szynkę owijamy sznurkiem i nadajemy jej kształt a następnie dokładnie obsmażamy na gorącym tłuszczu z każdej strony , przekładamy do naczynia żaroodpornego ( ja przełożyłam też cytrusy z marynaty dla lepszego efektu ale już nie jest to konieczne) przykrywamy naczynie folią aluminiową lub przykryciem firmowym naczynia i pieczemy w 180C przez 1 i 15 min po czym zdejmujemy przykrycie i dopiekamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy