Szynka w liściu laurowym

0 (0 ocen)

Domowa najlepsza, wiemy co jemy.

Składniki:

  • 1,5 kg surowej szynki
    1 kopiasta łyżeczka soli peklowej
    1/2 łyżeczki soli kuchennej
    10-12 liści laurowych
    10 kulek ziela angielskiego
    pieprz kolorowy
    jałowiec
    2 ząbki czosnku
    papryka słodka

Szynka w liściu laurowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka w liściu laurowym-marynowanie 1. Szynkę opłukać i osuszyć, poodcinać wystające strzępki mięsa,aby kawałek był w miarę równy.
    Natrzeć ze wszystkich stron solą peklową, przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum dobę do lodówki. co jakiś czas odwrócić.
    Po tym czasie zlać wytworzony płyn, natrzeć resztą soli, przyprawami, obłożyć liśćmi laurowymi i ziarenkami ziela, jałowca i pieprzu, nakryć folią i znowu dać do lodówki na dobę.
  • 2. Szynkę umieścić w naczyniu żaroodpornym z nakrywką (można w rękawie do pieczenia) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec pół godziny, potem zmniejszyć temperaturę do 165* i dopiec ok. godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy