Szynka wieprzowa w ziołach, parzona

0 (0 ocen)

  • 13 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Parzona, delikatna wieprzowa szynka, idealna na kanapki.

  • 13 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Surowiec:

    szynka wieprzowa bez kości 1,7 kg
    siatka
    rękaw do pieczenia

    Przyprawy:

    sól 20 g/kg
    czosnek granulowany 3g/kg
    przyprawa do mięsa 3 g/kg
    pieprz ziołowy 3 g/kg

Szynka wieprzowa w ziołach, parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę myjemy, osuszamy papierowymi ręczniczkami, nacieramy zmieszanymi, suchymi przyprawami. Natartą przyprawami szynkę zakrywamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wkładamy szynkę do siatki i do rękawa piekarniczego, zawiązujemy z obu stron. Ponownie wkładamy tak zapakowaną szynkę na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmujemy szynkę z lodówki i parzymy ją w temperaturze 80 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 68 stopni Celsjusza (mnie wyszło 160 minut). Szynkę studzimy w wodzie w której się parzyła. Ostudzoną szynkę wyjmujemy z rękawa do pieczenia i z siatki. Kroimy w plastry i zajadamy.

    Smacznego!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy