Szynka z miodem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz. 40 min

Jest aromatyczna i pyszna, wprost zachwyca smakiem.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • ● 1 kg szynki
    ● sól
    ● zioła prowansalskie
    ● 10 ziaren ziela angielskiego
    ● 2 łyżki miodu
    ● 3 łyżki musztardy
    ● 500-700 ml warzywnego bulionu

Szynka z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso nacieramy solą
    i ziołami. Wkładamy do pojemnika
    i szczelnie zamykamy.
    Chłodzimy ok. 8 godzin.
  • 2. Mięso obwiązujemy bawełnianą
    nicią lub nacinamy
    ukośnie w kratkę. Piekarnik
    rozgrzewamy do 200 °C.
    Szynkę pieczemy 1 godzinę i 20 minut, często podlewając
    gorącym bulionem.
  • Szynka z miodem 3. Miód mieszamy z musztardą,
    łyżeczką soli, zielem i kilkoma
    łyżkami gorącej wody.
    Smarujemy szynkę i pieczemy
    ok. 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Komentarze

Podobne przepisy

4.7 (258 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szynka peklowana (szynkowar)