Szynka z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Tak jak na gulasz. Ziarna pieprzu rozdusić w moździerzu ale nie za bardzo drobno. Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą. Mięso podzielić na trzy części. Pierwszą ułożyć do szynkowaru (pojemność 900 ml). Posypać przyprawami. Na to druga część mięsa i przyprawy. Przykryć ostatnią częścią mięsa i posypać na wierzchu przyprawami. Zamknąć. Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka. Zalać wodą do wysokości 3 cm poniżej krawędzi szynkowaru. Parzyć 1,5 godziny w 80 - 90 st C. Ostudzić i ponownie wstawić na całą noc do lodówki. Ostrożnie wyjąć z pojemnika. Można użyć specjalnych woreczków do szynkowaru co bardzo ułatwi wyjmowanie gotowej wędliny.
Komentarze