szyszki igliwia

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny deserek dla wszystkich łakomczuszków. Niezwykle prosty do wykonania. Wygląda przepięknie wśród wielu potraw na każdej imprezie rodzinnej

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g preparowanego ryżu
    15 krówek kakaowych
    1 łyżeczka ciemnego kakao
    100g masła extra

Szyszki igliwia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w rondelku, nie doprowadzając go do wrzenia. Dodać krówki i mieszać z masłem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Do gorącej masy dodać ryż i dobrze go wmieszać. Następnie chwilkę odczekać, aż masa ostygnie. Formować szyszki.

Porady

1. Aby masa nie przywierała do rąk, należy co chwilę podczas formowania kształtu- moczyć ręce w zimnej wodzie. 2. Wykonane szyszki należy układać na dużym talerzu, przykrytym folią aluminiową. schłodzić ok. 5-6 godzin.

Komentarze

Podobne przepisy