Tabbouleh

0 (0 ocen)

  • 15 min

Moja wersja arabskiej sałatki.

  • 15 min

Składniki:

  • ok. 1/2 - 3/4 szklanki suchego kuskusu,
    3/4 szklanki wrzątku lub bulionu,
    kilka małych ogórków gruntowych,
    2 pomidory,
    pół dużej papryki,
    mała cebula,
    2 ząbki czosnku,
    pęczek natki pietruszki (może być jeszcze więcej),
    2-3 łyżki posiekanej kolendry,
    1-2 łyżki posiekanej mięty,
    sok z cytryny (do smaku),
    oliwa z oliwek,
    sól, pieprz

Tabbouleh - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kuskus zalać gorącą wodą lub bulionem w proporcji 1:1. Przykryć i odstawić do wchłonięcia płynu. Pomidory, paprykę i ogórki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić wraz z pozostałymi warzywami w kosteczkę. Połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku świeżymi ziołami, solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny. Schłodzić.

Porady

Zamiast kuskusu można użyć kaszy bulgur.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy