ok. 1/2 - 3/4 szklanki suchego kuskusu,
3/4 szklanki wrzątku lub bulionu,
kilka małych ogórków gruntowych,
2 pomidory,
pół dużej papryki,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
pęczek natki pietruszki (może być jeszcze więcej),
2-3 łyżki posiekanej kolendry,
1-2 łyżki posiekanej mięty,
sok z cytryny (do smaku),
oliwa z oliwek,
sól, pieprz
1.Kuskus zalać gorącą wodą lub bulionem w proporcji 1:1. Przykryć i odstawić do wchłonięcia płynu. Pomidory, paprykę i ogórki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić wraz z pozostałymi warzywami w kosteczkę. Połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku świeżymi ziołami, solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny. Schłodzić.
Komentarze