Tabbouleh – aromatyczna sałatka z kaszą bulgur

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Tabbouleh, libańska sałatka, jest taką, naszą jarzynową. Od polskiego klasyka różni ją jednak wszystko. Zdrowa, pełna aromatycznych ziół, świeża.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 120 gramów kaszy bulgur (można zastąpić kaszą kuskus)
    1 ogórek
    2 pomidory
    pęczek natki pietruszki
    spora garść mięty
    szczypiorek
    mała cebula (ja użyłam kilka szalotek)
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sok z połowy cytryny
    sól i świeżo zmielony pieprz

Tabbouleh – aromatyczna sałatka z kaszą bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tabbouleh 1. Kaszę bulgur gotujemy. Studzimy.
    Natkę pietruszki tniemy drobno.
    To samo z miętą i szczypiorkiem. Zioła dodajemy do kaszy.
    Cebulę także kroimy drobno.
    Ogórek w kostkę.
    Pomidor w mniejsze cząstki, najlepiej w kostkę.
    Wszystko dodajemy do kaszy i ziół.
    Doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy