Tagliatelle szpinakowe z białym serem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam domowe makarony. Ten przygotowany ze szpinakiem również skradł moje serce.

Składniki:

  • Dla dwóch osób

    1,5 szklanki mąki
    1 duża garść szpinaku
    1 jajko
    1/3 łyżeczki soli
    120g chudego białego sera
    6 łyżek oliwy z oliwek
    2 łyżki ziaren słonecznika
    2 łyżki pestek dyni

Tagliatelle szpinakowe z białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tagliatelle 1. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wbijamy jajko. Szpinak drobno siekamy i wraz z solą dodajemy do składników. Siekamy całość, a następnie wyrabiamy. Podsypując mąką wałkujemy cieniutko a następnie za pomocą maszynki lub noża kroimy na paski o szerokości ok 6mm.
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i łączymy z pokruszonym białym serem, oliwą z oliwek oraz uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i dyni. Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2017

Komentarze

Podobne przepisy