Tagliatelle z awokado

0 (0 ocen)

  • 40 min

lekkie bezmięsne danie w kolorach lata

  • 40 min

Składniki:

  • 300 g makaronu (tagliatelle, spaghetti)
    awokado
    cebula
    duży pomidor
    mozzarella
    5 ząbków czosnku
    3 cm korzenia imbiru
    1 łyżka sosu ostrygowego
    1 płaska łyżeczka kurkumy, cynamonu,ostrej papryki, kminku i curry
    oliwa z oliwek
    pieprz
    sól
    liście bazylii

Tagliatelle z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • do garnka z makaronem dodajemy pokrojone awokado. Mieszamy i podsmażamy jeszcze około 2 minut. 1. Makaron gotujemy al dente. W tym czasie przygotowujemy sos. Obieramy czosnek, imbir i cebulę. Cebulę kroimy na średnią kostkę, a czosnek i imbir w półplasterki. Do garnka wlewamy dwie łyżki oliwy i podsmażamy cebulę, czosnek i imbir. Obieramy awokado.
    Kroimy w dużą kostkę pomidora, mozzarellę i awokado. Makaron odcedzamy. Wodę po gotowaniu makaronu zostawiamy na później. Po zeszkleniu cebuli dodajemy ugotowany makaron. Dosypujemy wszystkie przyprawy sypkie oprócz soli oraz łyżkę sosu ostrygowego. Mieszamy wszystko energicznie. Gdy makaron przywiera do garnka dolewamy troszkę wody zostawionej po gotowaniu. Gotujemy 5 minut.
    Do miski wkładamy pomidora z mozzarellą i odrobiną soli i pieprzu. Posypujemy listkami bazylii. następnie do garnka z makaronem dodajemy pokrojone awokado. Mieszamy i podsmażamy jeszcze około 2 minut.
    Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i na wierzch wykładamy pomidora z mozzarellą. Na koniec posypujemy resztą bazylii i polewamy oliwą.

Komentarze

Podobne przepisy