Tajska na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka kroimy w średnią kostkę. Oprószamy solą pieprzem,curry i szczyptą papryki w płatkach. Marynujemy też w soku z limonki, startym imbirem (ok 1,5cm) i łyżce sosu sojowego. Odstawiamy na 20 minut do lodówki.
Dymkę i czerwoną cebulę kroimy drobno w kostkę, smażymy w garnku o grubym dnie na 2 łyżkach oliwy, po chwili dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dorzucamy kurczaka, smażymy na złoto.
Rzodkiewkę kroimy w pół plasterki. Połowę zostawić, resztę wrzucić do kurczaka. Zalać litrem wody, dodać pokrojoną w paseczki ostrą papryczkę,łyżeczkę kurkumy i gotować 15 minut. Po tym czasie dodać mleko kokosowe. Dodać resztę rzodkiewek. Wyłączyć gaz.
Doprawić do smaku sosem sojowym, cukrem, chilli i sokiem z limonki.
Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Podawać z chińskim makaronem.
Porady
Pasują do tego też pulpeciki rybne i paluszki krabowe.
Gdy zupa jest za ostra, można dodać jeszcze mleka kokosowego.
Komentarze