Tajska Na Ostro

0 (0 ocen)

  • 50 min

Nigdy nie lubiłam ostrych potraw, ale ta zupa była naprawdę dobra.

  • 50 min

Składniki:

  • pojedyncza pierś z kurczaka
    1 pęczek rzodkiewek
    1 cebula dymka, 1 czerwona cebula
    1 puszka mleka kokosowego
    1 ostra papryczka
    1 ząbek czosnku
    chilli, kurkuma, curry, papryka chilli w płatkach,
    sok z limonki, sos sojowy, świeży imbir, pieprz,sól,cukier

Tajska na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Kurczaka kroimy w średnią kostkę. Oprószamy solą pieprzem,curry i szczyptą papryki w płatkach. Marynujemy też w soku z limonki, startym imbirem (ok 1,5cm) i łyżce sosu sojowego. Odstawiamy na 20 minut do lodówki.
    Dymkę i czerwoną cebulę kroimy drobno w kostkę, smażymy w garnku o grubym dnie na 2 łyżkach oliwy, po chwili dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dorzucamy kurczaka, smażymy na złoto.
    Rzodkiewkę kroimy w pół plasterki. Połowę zostawić, resztę wrzucić do kurczaka. Zalać litrem wody, dodać pokrojoną w paseczki ostrą papryczkę,łyżeczkę kurkumy i gotować 15 minut. Po tym czasie dodać mleko kokosowe. Dodać resztę rzodkiewek. Wyłączyć gaz.
    Doprawić do smaku sosem sojowym, cukrem, chilli i sokiem z limonki.
    Posypać posiekanym szczypiorkiem.
    Podawać z chińskim makaronem.

Porady

Pasują do tego też pulpeciki rybne i paluszki krabowe. Gdy zupa jest za ostra, można dodać jeszcze mleka kokosowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy