Naleśniki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Najzwyklejsze, najprostsze, wspaniałe naleśniki.

  • 45 min

Składniki:

  • 25 dkg mąki pszennej
    300 ml mleka
    200 ml wody mineralnej
    1 łyżka cukru brązowego
    20 ml oliwy z oliwek
    2 jajka
    sól
    1 łyżka masła klarowanego do odsmażenia

Naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nalesniki 1. Jajka miksujemy dodajemy troszkę soli, następnie dodajemy resztę składników, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Odstawiamy na jakieś 15 minut po tym czasie mieszamy jak ciasto będzie zbyt gęste dodajemy odrobinę wody lub mleka. Przed każdym nalaniem ciasta na patelnię proponuje ciasto zamieszać. Nadzienie zależy od was. Ja podałam z białym serem. Do kostki białego sera dodałam 3 łyżki gęstej śmietany, cukier i cukier z prawdziwą wanilią, troszkę zapachu waniliowego. Wszystko wymieszałam na jednolitą masę. Masę serową rozprowadzmy na całości naleśnika i zwijamy ruloniki lub składamy na pół i połówkę znowu na pół. Smażymy z jednej i z drugiej strony na rozpuszczonym maśle, najlepiej klarowanym. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy