Tarator – bułgarski chłodnik.

0 (0 ocen)

Tarator, szobska sałatka i czorba zawsze przypominają mi mój letni pobyt nad morzem w Bułgarii.

Składniki:

  • 0,5 l. jogurtu bałkańskiego
    2 szt. świeży ogórek
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 pęczek koperku
    5 dkg posiekanych orzechów włoskich
    Sól, pieprz do smaku

Tarator – bułgarski chłodnik. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki zetrzeć na tarce ( na łezce).Lekko posolić i położyć na sicie do ocieknięcia. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać łyżkę ogórków , łyżkę jogurtu i całość zmiksować blenderem w celu dokładnego roztarcia czosnku. Można również czosnek rozetrzeć z odrobiną soli – nożem. Dodać jogurt i mieszając dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Następnie pozostałe ogórki, posiekany koperek i orzechy, sól i pieprz do smaku. Ochłodzić w lodówce.
    Życzę smacznego ochłodzenia.

Porady

Tarator, szobska sałatka i czorba zawsze przypominają mi mój letni pobyt nad morzem w Bułgarii. Chłodnikiem i sałatką zajadałem się przez 18 dni mojego pobytu. Czorba jest świetna, ale w te gorące dni, smakuje dopiero po zachodzie słońca. Bułgarskiego jogurtu w Polsce, raczej nie kupimy, ale polecam doskonały jogurt grecki. Mój tarator różni się trochę od oryginalnego bułgarskiego. Chłodnik nie tylko regeneruje siły i wzmacnia organizm, ale również dzięki zawartości czosnku działa uodporniająco. Rewelacyjny na upały.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy