Tarta a'la sycylijska

0 (0 ocen)

Tarta jak to tarta, pyszne kruche ciasto, sos serowo jajeczny i dużo oliwek i suszonych pomidorów.

Składniki:

  • Ciasto:
    150g miękkiej margaryny
    6 łyżek śmietany 18 %
    pół szklanki mąki pszennej typ450
    1 szklanka mąki krupczatki
    sól

    Masa serowa:
    5 łyżek startego żółtego sera
    szklanka śmietany 18%
    2 jajka
    sól morska
    pieprz

    czarne oliwki
    suszone pomidory
    świeża bazylia


Tarta a'la sycylijska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, ulepić kulę i wstawić na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wylepić w formę do tarty. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać przyprawy i ser.
  • 2. Ciasto podpiec na jasnozłoty kolor ok 15 min w temp 180 stopni. Na podpieczony spód ułożyć oliwki, i suszone pomidory (ja pokroiłam i oliwki i pomidory) wylać masę serową i na wierzch dodatkowo wyłożyć trochę oliwek i pomidorów. Wstawić do piekarnika i zapiekać do ścięcia się masy. Przed podaniem udekorować świeżą bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy