Tarta biszkoptowa z kremem stracciatella i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Najprostszy i chyba najsmaczniejszy deser z truskawkami :)

  • 50 min

Składniki:

  • 3 jajka
    0,5 szklanki mąki pszenne
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki cukru
    250 g serka mascarpone
    250 ml śmietanki 30%
    40 g gorzkiej czekolady
    4 łyżki cukru pudru
    truskawki

Tarta biszkoptowa z kremem stracciatella i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółte, mąki wymieszać, przesiać, czekoladę zetrzeć na tarce, truskawki umyć, pokroić na połówki.

  • 2. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po jednym żółtku, cukier cały czas miksując. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać przesiane mąki.
  • 3. Ciasto wylać do formy na tartę, piec 20 minut w temperaturze 175 stopni.
  • 4. Śmietankę ubić na sztywno. Serek mascarpone połączyć z cukrem pudrem, najlepiej łyżką, następnie dodać ubitą śmietankę i startą na tarce czekoladę, wymieszać.
  • 5. Ostudzone ciasto wyjąć z formy, obrócić, na górę wyłożyć masę stracciatella, ułożyć truskawki, schłodzić w lodówce ok 2 godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy