Tarta biszkoptowa z kremem stracciatella i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółte, mąki wymieszać, przesiać, czekoladę zetrzeć na tarce, truskawki umyć, pokroić na połówki.
2.Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po jednym żółtku, cukier cały czas miksując. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać przesiane mąki.
3.Ciasto wylać do formy na tartę, piec 20 minut w temperaturze 175 stopni.
4.Śmietankę ubić na sztywno. Serek mascarpone połączyć z cukrem pudrem, najlepiej łyżką, następnie dodać ubitą śmietankę i startą na tarce czekoladę, wymieszać.
5.Ostudzone ciasto wyjąć z formy, obrócić, na górę wyłożyć masę stracciatella, ułożyć truskawki, schłodzić w lodówce ok 2 godzin.
Komentarze