Tarta budyniowa

0 (0 ocen)

  • 2 min

Jest przepyszna, pierwszy raz upiekłam ją mężowi na walentynki

  • 2 min

Składniki:

  • Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej, 0,5 kostki margaryny do pieczenia, 1 jajko, mała kwaśna śmietana, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, do przygotowania formy łyżeczka margaryny i łyżeczka mąki
    krem budyniowy: 2 opakowania budyniu waniliowego, 300 ml mleka, kostka margaryny
    dekoracja: opakowanie chrupek w czekoladzie

Tarta budyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę siekamy z margaryną i proszkiem do pieczenia, robimy dołeczek wbijamy jajko i dodajemy śmietanę, następnie zagniatamy aż ciasto się ładnie połączy, formujemy kulę, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na godzinę lub zamrażalnika na 20 minut. po tym czasie wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na rozmiar formy. Nakłuwamy widelcem by ciasto nie wyrosło i pieczemy do zarumienienia w temp. ok 200 st (trwa to około20- 25 minut)
  • 2. Krem: Gotujemy budyń zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu ale z naszą ilością mleka. Studzimy. miksujemy margarynę na puch po czym dodajemy po łyżce budyniu i dalej miksujemy.
  • 3. Na ostudzone ciasto wykładamy masę budyniową i dekorujemy wedle uznania chrupkami.

Porady

Najlepiej smakuje gdy ciasto trochę nawilgnie od masy. Na następny dzień ;)

Komentarze

Podobne przepisy