Tarta cytrynowo-limonkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lekka, kwaskowata tarta - mały kawałek słońca na talerzu:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (forma do tarty: 28 cm średnicy):
    Ciasto:
    200 g mąki
    Jajko
    1/2 łyżeczki soli
    100 g masła
    Dodatkowo: sucha fasola
    Masa:
    200 ml śmietanki kremówki
    1/2 szklanki cukru pudru
    4 jajka
    Sok z 3 cytryn i 1 limonki
    Skórka otarta z cytryny i limonki

Tarta cytrynowo-limonkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło kroimy w kosteczkę, dodajemy mąkę, jajko i sól. Energicznie wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę, pamiętając o brzegach. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia (przyciskamy go do ciasta) i wysypujemy na wierzch suchą fasolę. Pieczemy ok. 15 min w 180 st.C.

  • 2. Ucieramy jajka z cukrem pudrem i sokiem z cytryny oraz limonki.
    Zagotowujemy śmietankę i stopniowo wlewamy śmietankę do masy, cały czas ucierając. Przecedzamy przez sitko, dodajemy skórkę otartą z cytrusów i dokładnie mieszamy. Napełniamy masą ciasto i pieczemy ok. 35 min w 180 st.C

Porady

Jeżeli wolicie słodsze wypieki dajcie szklankę cukru.

Komentarze

Podobne przepisy