Lekka, kwaskowata tarta - mały kawałek słońca na talerzu:)
1 godz. 30 min
Składniki:
(forma do tarty: 28 cm średnicy):
Ciasto:
200 g mąki
Jajko
1/2 łyżeczki soli
100 g masła
Dodatkowo: sucha fasola
Masa:
200 ml śmietanki kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
4 jajka
Sok z 3 cytryn i 1 limonki
Skórka otarta z cytryny i limonki
Tarta cytrynowo-limonkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimne masło kroimy w kosteczkę, dodajemy mąkę, jajko i sól. Energicznie wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę, pamiętając o brzegach. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia (przyciskamy go do ciasta) i wysypujemy na wierzch suchą fasolę. Pieczemy ok. 15 min w 180 st.C.
2.Ucieramy jajka z cukrem pudrem i sokiem z cytryny oraz limonki.
Zagotowujemy śmietankę i stopniowo wlewamy śmietankę do masy, cały czas ucierając. Przecedzamy przez sitko, dodajemy skórkę otartą z cytrusów i dokładnie mieszamy. Napełniamy masą ciasto i pieczemy ok. 35 min w 180 st.C
Porady
Jeżeli wolicie słodsze wypieki dajcie szklankę cukru.
Komentarze