Tarta czekoladowa z gruszką

0 (0 ocen)

Ciasto na jesienną chandrę.

Składniki:

  • tarta
    mąka 15 dag
    jajko
    cukier 5 łyżek
    masło 10 dag
    kakao 2 łyżki
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
    masa
    mąka 25 gram
    jajka 2
    cukier 6 dag
    masło 7 dag
    czekolada gorzka 8 dag
    cynamon Prymat 2 łyżeczki
    gruszki 3

Tarta czekoladowa z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej,dodaj proszek do pieczenia i kakao. Dodaj jajko i masło,wszystko posiekaj nożem i zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Nakłuj widelcem lub obciąż fasolą. Piecz w 190 C przez ok 15 minut. Gotowy spód ostudź.
    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Masło utrzyj z cukrem,dodaj po jednym żółtku,na koniec przesianą mąkę,cynamon i czekoladę.
    Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy,wymieszaj. Masę wylej na spód tarty.
    Gruszki obierz i pokrój w plasterki. Wyłóż na ciasto.
    Tartę piecz w 180 C przez ok 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy