Tarta czekoladowa z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Podwójnie czekoladowa tarta z truskawkami- bardzo aromatyczna i apetyczna. Kruchy spód z kakao, kuszący, aksamitny mus i świeże owoce. Pycha!

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 3.5 szklanki
    - masło: 40 gramów
    - śmietana 12%: 3 łyżki
    - cukier puder: 1 szklanka
    - kakao: 2 łyżki
    MUS:
    - czekolada gorzka lub mleczna: 150 gramów
    - śmietanka kremówka 30%: 100 gramów
    - masło: 1 łyżeczka

Tarta czekoladowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać z mąką, zagnieść z pozostałymi składnikami. Ciastem wyłożyć foremkę (u mnie chwiliowo tortownica 15 cm), piec 15- 20 minut w 180 spotniach Celsjusza.
  • 2. Przez ten czas przygotować krem- masło rozpuścić w rondelku, dodać połamaną czekoladę i śmietankę, gotować do rozpuszczenia czekolady, zdjąć z gazu. Na wystudzone ciasto przelać mus czekoladowy, odłożyć do zastygnięcia. Udekorawać, podawać. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy