Tarta czekoladowo-truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Korzystam z sezonu i oto kolejny wspaniały pomysł na wykorzystanie truskawek pyszna tarta z kremem czekoladowym z gorzkiej czekolady ganache z dużą ilością truskawek. Można je zrobić w postaci tartaletek jako osobny deser dla każdego gościa, prezentuje się okazale i wspaniale smakuje nie za słodkie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto

    250 g mąki
    3 łyżki cukru kryształu
    1/2 kostki masła
    1 jajko

    Krem

    150 ml śmietany 30 %
    200 g mascarpone
    200 g gorzkiej czekolady
    500 g truskawek
    kisiel truskawkowy

Tarta czekoladowo-truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy na 30 minut do lodówki. ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę na tartę, nadmiar ciasta odkrawamy. Ciasto przykrywamy papierem i obciążamy grochem. Pieczemy 20 minut w 180 C, po tym czasie ściągamy papier z grochem i dopiekamy około 10 minut. Studzimy.
  • 2. Śmietankę wlewamy do miski umieszczonej w kąpieli wodnej- ważne by miska nie stykała się z wodą w garnku, następnie dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do uzyskania gęstego kremu, studzimy. Miksujemy serek mascarpone dodajemy wystudzony krem czekoladowy, dokładnie miksujemy i wykładamy na tartę- możemy dosłodzić cukrem pudrem wg. upodobania. Truskawki myjemy i osuszamy kroimy na połówki układamy niedbale na tarcie. Kisiel gotujemy w większej ilości wody bez dodatku cukru, lejącym lekko wystudzonym smarujemy truskawki :).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy