Tarta gruszkowa z gorgonzolą

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Tarta ma specyficzny smak – posmakuje osobom lubiącym nowe smaki w kuchni.

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag mąki
    szczypta soli
    10 dag masła
    Nadzienie:
    2 gruszki
    10 dag orzechów włoskich
    25 dag gorgonzoli
    ew. 2 łyżki likieru/wódki orzechowej

Tarta gruszkowa z gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zarobić kruche ciasto. Schłodzić 2 godz w lodówce. Następnie rozwałkować spory krążek i przełożyć to okrągłej formy. Brzegi ciasta powinny wystawać poza krawędzie formy. Piekarnik rozgrzać do 210 st. C. Gruszki pokroić na plasterki, ułożyć promieniście na cieście, ew. skropić likierem, i posypać pokruszoną gorgonzolą i orzechami. Przykrywamy wystajacym po bokach ciastem, formując lekko zamknięte brzegi. Pieczemy 35-40 min (do zrumienienia).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy